torsdag den 5. januar 2017

6 tips til at få din bog færdig i 2017 – del 1

Er dit nytårsforsæt at få din bog færdig i 2017? Så er der måske lidt hjælp at hente her. Her kommer 6 tips som forhåbentlig kan hjælpe dig med at få gjort din bog færdig.
For at indlægget ikke skulle blive alt for langt har jeg delt det i to, så her kommer de tre første tips.

1. Gør det til et mål, ikke en drøm!
Næsten alle vil gerne skrive en bog. Hver gang jeg møder nye folk og fortæller, at jeg er forfatter, går der ikke længe, før de siger, at de også gerne vil skrive en bog.

Det kan jeg sagtens forstå. Det er den mest fantastiske følelse at give sin historie liv. Men sandheden er at mange af dem nok aldrig får det gjort. Ikke fordi de ikke er dygtige nok eller ikke har ideer. Men fordi de ikke prioriterer det. Vi går alle med en masse drømme inde i hovedet, og måden at få dem til at blive til virkelighed er ved at forvandle dem fra drømme til mål.

Mål har deadlines. Det har drømme ikke, så hvis du vil lykkedes med din bog, så start med at sætte dig et mål. Gør 2017 til året hvor du bliver færdig med din bog. Sæt en deadline. Det kan være alt fra om en måned til 31. december 2017. Hvad end der er realistisk for dig. Men sæt en deadline og lov dig selv at du vil overholde den.


2. Sæt delmål
Nu har du sat en deadline. Det er det fyrtårn, du hele tiden skal se hen imod. Men hvordan gør du det så? Det handler om at komme i gang nu. I dag. Ikke først i weekenden, eller næste uge eller i ferien. Det er let at udskyde, men den eneste du snyder, er dig selv.

At skrive en bog er et stort arbejde. Derfor handler det om at dele den op i små bider. Sæt delmål om at du vil skrive fx 500 ord, tre sider eller et kapitel om dagen. Hvis du ikke har mulighed for at gøre det hver dag, så sæt et ugemål. Men sørg for at du hver dag eller uge rykker nærmere dit mål.

Fald ikke i fælden med at tænke at det sagtens kan vente, for du kan jo bare lave en slutspurt i juleferien. Sandheden er, at det kan du måske, men kun måske. Når juleferien kommer skal du også nå tusind andre ting og pludselig bliver din slutspurt til et par enkelte hektiske dage, hvor du alligevel ikke når mere end 20-30 sider.

Ved at arbejde i små bidder hver dag eller hver uge sikrer du, at du stille og roligt kommer i mål. Og ved ikke at skulle stresse afsted og nå det hele på ingen tid, kan du lettere fokusere på at det du skriver bliver bedst muligt.


3. Skriv en kladde 
Når du skriver, så lad være med at forvente, at det er perfekt fra starten af. Glem den indre kritikker. Mind dig selv om, at det bare er en kladde. Du kan altid rette den senere, finpudse sproget osv. Lige nu handler det om, at du skal i flow.

Du skal have en masse tekst ned. Og det behøver ikke være perfekt. Du kan altid vende tilbage og rette. Men hvis du blander skriveprocessen og redigeringsprocessen sammen går du i stå.

Hvis du derimod først har et førsteudkast på plads, så vil du opleve en kæmpe lettelse. Du har en bog. Ikke færdig, men du har den. Og det vil give dig et kæmpe energiboost. Samtidig er det meget mere overskueligt at begynde at rette, når du ved, hvor alting ender.


Det var mine tre første tips. De sidste tre kommer i næste uge.

Mange hilsner
Nicole

P.s. Mit nytårsforsæt var bl.a. at gøre mere ud af min blog. Så dette blogindlæg er mit første delmål ud af mange ;-)