søndag den 1. maj 2011

3 tips til en god hovedperson

En god hovedperson er central, når man skriver. Hvis ikke hovedpersonen fungerer, så er det ligegyldigt, om handlingen er genial. Men hvordan laver man så en god hovedpersoner? Her kommer tre tips, 
  1. En god hovedperson er aktiv og handlende. Med det mener jeg, at en god hovedperson GØR noget. Passive hovedpersoner, som ikke vil gøre noget er kedelige. Forestil dig en helt, der ikke vil besejre dragen, det bliver en kedelig historie …
  2. En god hovedperson har fejl og mangler. Mange forfattere er gode til at finde ud af hovedpersonens styrker. Måske er han eller hun stærk, smuk, veltalende eller har overnaturlige evner, men husk også at finde hovedpersonens svagheder.  Uovervindelige, perfekte hovedpersoner er svære et leve sig ind i, og historien bliver kedelig, hvis ikke hovedpersonerne ikke får modstand undervejs.
  3. En god hovedperson udvikler sig.  Når du er færdig med din novelle eller roman, skal din hovedperson have udviklet sig. Hvordan og hvor meget hovedpersonen har udviklet sig er en smagssag, men husk at selve forandringen er med til at gøre historien mere spændende.

Ovenstående er ikke ment som facit, der kan altid findes undtagelser, hvor det er bedre at gøre noget andet, men det er tre ting, jeg bruger, når jeg selv skriver.
Et eksempel er Davie fra skeletter i skabet. Davie er meget handlende. Han tager beslutninger og gør meget (måske ikke altid de mest velovervejede ting) for at løse sine problemer. Davie har også en del svagheder. Han er ikke den klogeste og handler ofte overilet, hvilket giver ham flere problemer, men Davie udvikler sig også undervejs. Ved starten af Dødsbørn, vil Davie bare gerne i være sej. I løbet af bogen og serien lærer Davie at livet handler om meget andet end at være sej. Hans selvtillid, værdier og moral udvikler sig, efterhånden som han kommer ud for mere og mere.